1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha hívnál minket

solar@hrp.hu

Ha írnál nekünk

A napelem rendszerek lelke

Inverterek

A solar inverterekről

Hogyan működik az inverter?

Az inverter, azaz a feszültség átalakító, a napelemes rendszer központi eleme, mely gyakorlatilag az egész rendszer működtetésért felelős. Legfőbb feladata, hogy amint kellő mértékű napsugárzás éri a napelem paneleket és kellő feszültség indukálódik bennük, a megtermelt egyenáramot (DC), az otthonok elektronikai berendezéseinek ellátására alkalmas váltakozóárammá (AC) alakítsa át. Hazánkban ez 230 V feszültséget jelent, 50 Hz frekvencia mellett.

A modern solar inverterek nem csak az egyenáramról váltóárammá való konvertálást végzik el, hanem monitoring és optimalizálációs szerepet is betöltenek. Segítségükkel folyamatosan nyomon követhetjük a rendszer működését, megtekinthetjük a termelési adatokat. Felmerülő hiba esetén értesítést kaphatunk, így mihamarabb elháríthatjuk azokat. Mivel igen érzékeny eszközről, van szó, aminek számos tényezővel kell folyamatosan kalkulálnia, az inverter működése automatizálva van – így biztosíthatja a lehető legjobb hatékonyabbságot maximális biztonság mellett.

A modern inverterek nem feltétlenül kijelzőn keresztül jelenítik meg a legfontosabb információkat és hibaüzenteket, hanem képesek vezetékes internet, vagy akár WiFi-n keresztüli biztonságos kapcsolatra. Így, ha nem férünk hozzá az inverterhez a helyszínen, akkor távolról, számítógépünk vagy okoseszközeink segítségével, a gyártó által biztosított applikációval (Monitoring System) csatlakozhatunk és nyerhetünk ki kulcsfontosságú adatokat. A legtöbb inverterhez GSM modul is vásárolható ha nem áll rendelkezésre hagyományos internet elérés.

A modern invertereket úgy tervezték meg, hogy kül- és beltérben is működtethetőek legyenek (IP védettséggel is rendelkeznek). Mivel azonban rendkívül érzékeny (és viszonylag drága) eszközökről van szó, amit szeretnénk a lehető leghosszabb ideig hiba nélkül működtetni, érdemes pár dologra odafigyelni a telepítéskor. Amennyiben lehetséges hűvös, száraz, pormentes beltéri helyiségbe helyezzük el azt. Szóba jöhet kazánház, előszoba, vagy bármely más időjárástól védett hely, ahol könnyen elérhető, de illetéktelen kezektől védett tud maradni. Érdemes azonban elkerülni a padlástéri telepítést, az ott fellépő magas hőmérséklet miatt a nyár folyamán. Kiépítés során emellett figyelni kell a hatályos jogszabályokra és tűzvédelmi okok miatt tanácsos minél közelebb elhelyezni az invertert a napelem panelekhez.

Attól függ, milyen teljesítményű / áramigényű berendezéseket kell majd ellátnia a napelemes rendszerünknek. Az átlagos háztartások számára elegendő lehet az 1 fázisú, maximum 5kW teljesítményig elérhető inverterek. Ugyanakkor, ha például elektromos fűtéssel, villanyautóval rendelkezünk / vagy ezekre tervezünk beruházni a közeljövőben, akkor mindenképp az 5kW feletti teljesítményű, háromfázisú inverterre lesz szükségünk. 2021. április 30- tól módosult az elosztói szabályozás, a korábbi 5kVA határról 2,5kVA-re csökkentve az egy fázisú rendszerek méretét:
„Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA. lehet.” 

Az inverterek munkapont száma azt adja meg, hogy egyszerre hány különböző típusú vagy tájolású / dőlésszögű napelem panel sor (string) köthető be.

Huawei FusionSolar Inverterek

Attól függ, hogy milyen teljesítményű napelemeket akarunk csatlakoztatni. Az általános érvényű tanács az az, hogy maximum 10-20%-ban térjen csak el az inverter névleges teljesítménye a napelem panelek összesített csúcsteljesítményétől. Fontos tehát, hogy ne méretezzük alul rendszerünket, hisz nyári napsütéses időben, amikor a panelek képesek lennének nagyobb energialeadásra, az inverter nem lesz képes mindet hasznosítani, így az elveszik.

Igen, inverterre mind az áramszolgáltató rendszerére való visszatáplálás esetén, mind leválasztott, „szigetüzem” esetén szükség van.

Fontos, hogy megfelelő minőségű, megbízható gyártótól származó, Magyarországon is üzembe helyezhető, az áramszolgáltatók által is bejegyzett invertert válasszunk. Érdemes odafigyelni az inverterek hatásfokára is, a modern egységek már 95-98% körüli hatékonysággal dolgoznak. Végül, de nem utolsó sorban, természetesen érdemes a garancia idejére és garanciális feltételekre is odafigyelni, hisz a cél, hogy hosszú ideig ne kelljen invertert cserélnünk.

Újgenerációs feszültség átalakítók

Huawei FusionSolar inverterek

A Huawei nem ismeretlen a hazai piacon, bár sokak elsősorban informatikai és telekommunikációs eszközeiről ismerik. A gyártó azonban nem csak ezen a téren jeleskedik: világelső mind a lakossági, a kereskedelmi és közüzemi intelligens napelem-megoldások fejlesztésében is.

A Huawei a mesterséges intelligencia és a felhőtechnológia integrálásával következő szintre emelte napelem-rendszerek működését: hatékonyabb és megbízhatóbb működést hoz el a mindennapokba.

A Huawei FusionSolar intelligens napelem megoldásai magasabb energiatermelést, aktív biztonságot és jobb felhasználói élményt biztosítanak. Nem kell többé több gyártó termékére támaszkodnunk, hiszen nem csupán inverterek, hanem PV termékek teljes ökoszisztémája elérhető a kínálatban: teljesítmény-optimalizálók, okos mérők, energiatárolók, és többek közt csatlakoztatható kommunikációs modulok is.

 A FusionSolar okoseszközökre elérhető applikáció és monitoring portál segítségével egy könnyen átlátható felületen ellenőrizhetjük távolról is a rendszer összes beállítását, állapotát és paramétereit.

Huawei inverter előnyök

Miért válasszák a Huawei FusionSolar invertereit..

Minőség és megfizethetőség tökéletes kombinációja

RENAC Power inverterek és energiatárolók

A RENAC Power a hálózatra csatlakoztatható inverterek és energiatároló (ESS) rendszerek vezető gyártója, amely smart energia megoldások fejlesztésével is foglalkozik. Szakmai múltjuk immár több mint 10 évre nyúlik vissza, és a teljes értékláncra kiterjed. K+F csapatuk kulcsszerepet tölt be a vállalat működésében: mérnökeik szüntelenül kutatják, fejlesztik, tesztelik új termékeiket a hatékonyság és teljesítmény javítása érdekében mind a lakossági, mind az ipari felhasználásra szánt termékek esetében.

A RENAC Power inverterek megbízhatóan nyújtanak jobb teljesítményt és megtérülést, ezért számos ügyfelük választja őket Európában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában is.

RENAC Power előnyök

Miért érdemes a RENAC Power invertereit választani?

Rendszerszintű megoldások

• All-in-one”energiatároló (ESS) rendszerek
• Integrált megoldások: PCS, BMS és Cloud Platform
• EMS és Cloud Platform integráció többféle igény kiszolgálásához
• Teljesen integrált energiamenedzsment-megoldások

Professzionális termékek

• Több mint 10 év tapasztalat a teljesítményelektronika területén
• EMS-megoldás a legkülönfélébb energiagazdálkodási igényekhez
• Cellaszintű akkumulátormonitoring és -diagnosztika
• IoT és cloud platform a rugalmasabb ESS-megoldások érdekében

Kiemelkedő szolgáltatások

• Több mint 10 globális szervizközpont
• Professzionális képzés a globális partnerek részére
• Hatékony szerviz megoldások a Cloud Platform segítségével
• Távvezérlés és paraméterbeállítás webes felület és alkalmazás használatával

Biztonságos és megbízható

• Több mint 100 nemzetközi tanúsítvány
• Több mint 82 szabadalom Cloud alapú rendszer- és készülékmonitoring és diagnosztika
• Szigorú anyagválasztás
• Standardizált termékfejlesztési folyamat

Inverterek szűrése

Gyártó
Gyártó
Teljesítmény
Teljesítmény - slider
2 kW100 kW
Fázisok száma
Fázisok száma - slider
1 db3 db
Bemenetek max. száma
Bemenetek max. száma - slider
1 db12 db
Inverter kínálatunk