1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha információra lenne szükséged

solar@hrp.hu

Ha inkább irnál nekünk

2021. év végére az elektromos áram ára 2,5-szeresre, a földgáz ára közel 4-szeresre nőtt Európában. A KKV-kat még 2022. június 30-ig védi egy Kormányrendelet (627/2021. (XI. 15.) K.r.),
de mit tehet egy vállalkozás, ha ki szeretné védeni a július 1-én várható energiaár robbanást?

A karbonkibocsátás csökkentése elengedhetetlenné vált, és a szénhidrogéneken alapuló energia kiváltása a legkézenfekvőbb megoldás a napenergia. A világ minden táján az energiaszektor folyamatosan fordul a megújuló energiák felé, és ma már az üzleti felhasználóknak is alaposan meg kell gondolniuk, hogy a környezetszennyező technológiák helyett a tiszta energiákat részesítsék előnyben. Amíg a környezettudatosság csupán erkölcsi vagy etikai kérdés volt, csak az innovatív vagy a kifejezetten haladó gondolkodású cégek invesztáltak technológiai fejlesztésbe. A közvetlenül érezhető eredmény is inkább marketing és PR előnyöket jelentett.

Mára azonban az energia költségek ugrásszerű emelkedése, a hagyományos energiahordozók korlátozott elérhetősége is arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy új energiahordozókban gondolkodjanak.

Milyen területeken alkalmazható a napenergia?

A Nap több energiát biztosít 1 óra alatt, mint amennyit a Föld lakossága egy év alatt elfogyaszt.
A fotovoltaikus rendszerekkel termelt elektromos energiát a közismert lakossági áramellátáson kívül bármilyen technológiai folyamathoz, és fűtéshez, temperáláshoz is fel lehet használni. A technológia korai bevezetői között vannak a bányászat, gépgyártás, alkatrészgyártás, ingatlangazdálkodás, autóipar, élelmiszeripar, papíripar, borászat, állattenyésztés, növénytermesztés, sportközpontok képviselői is.

A Hewlett Packard kaliforniai központja 2008 óta,
a Microsoft Silicon Valley-i kampusza 2006 óta használ napenergiát.

A napenergia technológiai felhasználása előnyösebb, mint a lakossági felhasználás?

A lakossági felhasználás során a nappal termelt energiát este és éjszaka használjuk fel. Ezzel szemben a legtöbb vállalkozásnak napközben van energia igénye, a megtermelt napenergiát azonnal fel tudja használni, nem szükséges annak tárolása vagy az ellátó rendszerbe történő visszatermelése. Csak a felesleges energiát szükséges akkumulátorokban tárolni, vagy betáplálni az energiahálózatba, ezzel is passzív jövedelmet termelve a cég számára.

A napelemes rendszerek technológiai felhasználását a legkisebb cégek is megfontolhatják, hiszen nem a cégméret, hanem az energiaigény határozza meg, hogy milyen teljesítményű rendszert kell tervezni a termelési vagy szolgáltatási folyamat kiszolgálására. A fogyasztásnak pedig felső korlátja sincs, bármekkora energia igényt ki lehet elégíteni napelem rendszerekkel, és minél nagyobb a cég fogyasztása, annál többet fog megtakarítani az energia költségekben.

A napenergia előnyei az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató ágazatokban

 • 1

  Egyértelmű védelmet jelent az energiaköltségek növekedése ellen, hiszen, ha egy napelemes rendszer már kiépült, a napenergia ára nemhogy nem növekszik, hanem ingyenesen érhető el.

 • 2

  A napelemes rendszer növeli az adott ingatlan értékét. Általában 15-20%-os különbség van a hagyományos ingatlanok és egy közel azonos, de zöldenergiát alkalmazó ingatlan árai között.

 • 3

  Csökken a vállalat karbonkibocsátása, és ez a marketing-PR előnyökön kívül már közvetlen gazdasági/költség-előnyökkel is jár a környezetszennyezésre kivetett adókkal, büntetésekkel is számolva.

 • 4

  Több régióban, többek között Magyarországon is különböző támogatások érhetők el a napelemes rendszerek telepítéséhez.

 • 5

  Könnyebben követhető a cég energiagazdálkodása és akár egy napelemes beruházás ROI-ja is, hiszen a napelemes rendszerekhez különböző szoftveres applikációk is elérhetők, amelyekkel részletesen nyomon követhető a vállalkozás vagy a termelés, szolgáltatás energiafogyasztása.

 • 6

  A napelemek védik a tetőt. A tetőre telepített napelemek árnyékolóként is működnek, elnyelik a napenergiát, nem égeti és károsítja a napfény a tetőt, adott esetben a zord időjárás esetén is védelmet nyújtanak.

Felkeltettük érdeklődésed?

Töltsd ki űrlapunkat és konzultálj szakértő munkatársunkkal
energetikai korszerűsítési lehetőségeidről!