1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha hívnál minket

solar@hrp.hu

Ha írnál nekünk

Újabb pályázati lehetőség érkezik cégeknek, ezúttal hálózati energiatárolók telepítésére

Az energiaipar dinamikus átalakulása során az egyre növekvő energiaigény kihívást jelent mind a hagyományos, mind a megújuló energiaforrások terén. A hálózati energiatárolók kiemelkedő fontosságúvá válnak az energiaellátó rendszerek számára, mivel képesek kiegyenlíteni az energiatermelés és -fogyasztás közötti ingadozásokat. Az energiatárolók telepítése különösen létfontosságú az energiapiaci szereplők számára, akiknek kiemelt szerepük van az energiaellátás biztosításában és optimalizálásában.

Miért érdemes vállalkozásodnak energiatárolóba beruházni?

A vállalkozások számára számos lehetőséget rejt egy hálózati energiatároló telepítése. Az alábbiakban összeszedtük a talán legfontosabb érveket ezen megoldás mellett:

1. Rugalmasság és stabilitás biztosítása

Az energiatermelés és -fogyasztás időbeli aszimmetriája mindig is kihívást jelentett az energiaellátó rendszerek számára. A hálózati energiatárolók lehetővé teszik a „feleslegesen termelt” energia időszakos túlterhelések idejére való tárolását, így biztosítva a hálózatok stabil működését. Ezen kívül képesek a pillanatnyi terhelésingadozásokat is kiegyenlíteni, így hozzájárulnak a hálózatok megbízhatóságához és hatékonyságához.

2. Megújuló energiaforrások optimalizált használata

A megújuló energiaforrások, mint a nap- és szélenergia, változó termelésük miatt rendszerint instabil energiatermelést eredményeznek. A hálózati energiatárolók képesek elnyelni és tárolni ezt az energiát, majd a kereslet csúcsidőszakaiban felszabadítani azt. Ezáltal segítik a megújuló energiaforrások kiszámíthatóságát és hatékonyságát, valamint minimalizálják azok elpazarlását.

3. Energiahatékonyság és fenntarthatóság

A hálózati energiatárolók nemcsak a rendszerek stabilitását javítják, hanem hozzájárulnak az energiahatékonyság növeléséhez is. Az energia tárolása és szabályozott felszabadítása lehetővé teszi az energia optimális felhasználását, csökkentve ezzel az összegyűjtött energia veszteségeit. Ez nemcsak pénzt takaríthat meg az energiapiaci szereplőknek, hanem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását is, hozzájárulva a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.

4. Versenyképesség növelése

Azok a vállalkozások, amelyek befektetnek a hálózati energiatárolókba, versenyelőnyre tehetnek szert. A rugalmasabb és hatékonyabb energiaellátó rendszerek kialakítása lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz és a fogyasztói igényekhez. Emellett a fenntarthatóság iránti elkötelezettségük révén pozitív üzenetet közvetítenek az ügyfeleik és a befektetőik felé.

5. A jövő energiaipara felé történő lépés

A hálózati energiatárolók telepítése tehát nem csupán egy kihívásokra adott válasz a jelenlegi energiaellátó rendszerek számára, hanem egy lépés a jövő energiaipara felé. Azok a vállalatok, amelyek aktívan részt vesznek ebben a fejlődésben, hozzájárulnak az energiahatékonyabb, tisztább és fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Milyen pályázat érkezik hálózati energiatárolók telepítésére?

Rendkívül örvendetes hír, hogy a kormány a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél RRF-6.5.1-23” című és kódszámú uniós pályázatot hirdetett ki, mely a hazai energetikai szektorban új lendületet hozó fejlesztések sorozatát fogja elindítani. A pályázat keretében 62 milliárd forintos összeggel fogják támogatni a hazai vállalkozások olyan fejlesztéseit, amelyek a villamosenergia-rendszer rugalmasságát növelik, és elősegítik a zöldenergia hatékonyabb felhasználását. A pályázat részletes leírása az alábbi linken elérhető: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-651-23/dokumentumok

Mire lehet pontosan pályázni?

A pályázat keretén belül számos tevékenységet lehet elszámolni, itt vannak a legfontosabbak: projektelőkészítés, hálózati energiatároló egységek/létesítmény beszerzése, hálózati energiatároló létesítmény telepítéshez szükséges építési tevékenységek, hálózati csatlakozás közvetlen költsége, hálózati energiatároló vezérléséhez szükséges immateriális javak beszerzése, projektmenedzsment, tájékoztatás és nyilvánosság biztosításának kötelező tevékenységei.

Kik pályázhatnak?

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások. Az energiatárolónak magyarországi telephelyen kell létesülnie.

Mekkora összegre lehet pályázni?

A Beruházási támogatás minimum összege jogosultanként 67.500.000 Ft a maximum összege pedig 12.320.000.000 Ft lehet. A támogatás vissza nem térítendő támogatásnak minősül, ezért a támogatást – a támogatási szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén – nem kell visszafizetni. A pályázat keretén belül várhatóan minimum 5, maximum 100 vállalkozást fognak támogatni.

A támogatás mértéke rögzített, a telepíteni kívánt energiatároló pályázathoz megadott névleges teljesítőképességének függvényében elnyerhető összeg: 135 000 000 Ft/MW a pályázott névleges teljesítőképességre vetítve maximum az elszámolható összköltség 45%-a.

Tehát az elszámolható költségek legalább 55%-át igazolt saját forrásból kell fedezni (önerő).

Mikor és hogyan lehet pályázni?

A támogatási kérelmet 2024.01.15. 08:00 – 2024. 02. 05. 22:00 között lehet benyújtani. A támogatási kérelmét az online kitöltő programon keresztül a palyazat.gov.hu oldalon lehet beadni.

Meddig kell a projektet teljesíteni?

A vállalt projektet legkésőbb 2026. április 30-ig kell teljesítenie a sikeres pályázóknak.

Miért érdemes a HRP Solar csapatának segítségét kérned energiatároló telepítésekor?

Ahogyan a napelem rendszerek különböző teljesítményű és kapacitású változatokban elérhetők, úgy az energiatárolók is számos opcióval rendelkeznek.

A hosszútávon stabilan működő, tartós, minőségi energiatároló rendszer kialakításához válasszunk megbízható forgalmazót. Ebben segíthet a HRP Solar üzletága, mely kiterjedt partnerhálózatán keresztül akár a tervezésben, kivitelezésben, telepítésben is rendelkezésedre állhat.

Első körben partnereink bevonásával felmérhetjük és elemezhetjük, hogy mekkora az éves energiaigényed vállalkozásodban, és azt, hogy a napelem rendszered mennyi energiát képes termelni. Ez alapján pontosan meghatározzuk, melyik energiatárolórendszer lenne a legmegfelelőbb céged számára.

Összegzés

A hálózati energiatárolók szerepének és fontosságának megértése kulcsfontosságú az energiaipari szereplők számára, akik a piaci változások és az energiarendszerek átalakulása miatt szembesülnek egyre növekvő kihívásokkal. Akár a fenti pályázattal, akár önerőből történő beruházások révén ezek a szereplők képesek lehetnek nem csak alkalmazkodni, hanem aktív résztvevőivé válni az energiapiaci átalakulásnak, elősegítve ezzel a fenntartható és hatékony energiaellátását.

Cikkünkben igyekeztünk a legfontosabb információkat összegyűjteni, azonban nagyon fontos, hogy a  pályázati kiírás minden részletével legyünk tisztában, hiszen egy apró hibán is elcsúszhat a támogatás megállapítása.

Felkeltettük érdeklődésed?

Töltsd ki űrlapunkat és konzultálj szakértő munkatársunkkal
energetikai korszerűsítési lehetőségeidről!