1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha hívnál minket

solar@hrp.hu

Ha írnál nekünk

Visszatáplálási korlátozás feloldása és új elszámolási rendszer érkezik

Izgalmas időket él a hazai napenergia szektor, hisz számtalan szabályozói változtatás, napelemes pályázatok tömkelege és beszerzési nehézségek miatt egy extrém érzelmi hullámvasút kísér(t)hette az elmúlt időszakokban azok törekvéseit, akik egy amúgy méltán népszerű fotovoltaikus rendszer építésére adták a fejüket vagy épp ezekben látták meg a megélhetőségi lehetőségüket (gondolván itt a kereskedőkre, telepítőkre, pályázatírókra és sokan másokra).

Ezen cikkünkben a legfrissebb információkat gyűjtöttük össze, amely hasznául szolgálhat mind azok számára, akik már rendelkeznek napelem rendszerrel, mind pedig azok számára, akik még csak most szeretnének a jelenünk egyik legígéretesebb zöldtechnológiai megoldásába beruházni.

Feloldásra kerül a visszatáplálási korlátozás

Mint bizonyára sokan tudják, 2022. október 31-én a háztartási kiserőművekre (HMKE) vonatkozóan átmeneti betáplálási tilalmat vezettek be. Azaz a legtöbb háztartási napelemrendszer telepítése gyakorlatilag ellehetetlenült egy időre. A napelem telepítési program leállításának oka az volt, hogy hazánk elektromos hálózata sajnos nincs a legjobb állapotban, és az egyre több, nem sziget üzemű háztartási napelem rendszerek telepítése miatt az nem bírta volna a növekvő terhelést.

Azóta szerencsére sokat javítottak a rendszer állapotán és a kormány további hálózatfejlesztési célokra úgy néz ki, legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig.

Ennek függvényében remek hír, hogy év elejétől, azaz 2024. január 1-től feloldják a visszatáplálási tilalmat és ország területének nagy részén újra elindulhatnak a lakossági napelem telepítések. Hazánk területének 94 százalékát érinti ez, amely a háztartásoknak nagyjából a 86 százalékát fedi le. A többi 6%-nyi területen még sajnos tartanak a hálózatfejlesztések, az ott lakóknak sajnos további türelemmel kell lenniük.

A MEKH honlapján a Hálózati betáplálási lehetőség ellenőrzése (mekh.hu) oldalon található visszatáplálás ellenőrző felületen, a POD azonosító (mérőhely azonosító, a számlán megtalálható) beírásával tájékoztató jelleggel le lehet kérdezni, hogy az adott helyen lehetséges-e visszatáplálni a hálózatra.

Visszatáplálási korlátozás feloldása és új elszámolási rendszer érkezik

Fontos változás jön az elszámolási rendszerben is

Egy napelemes rendszer energiatermelése egyenetlen. Nem csak az évszakok váltakozásával teljesen eltérő, hogy mennyi energiát tudunk kisajtolni a rendszerünkből, hanem a napszakok során is.  Meglepő adat, de egy nyári nappalon akár 4x annyi energiát termelhetünk, mint egy téli nappalon.

A napelem rendszereket eddig jellemzően visszatáplálásos rendszerben (akkumulátor / tároló egység nélkül) telepítették. Ennek sajátossága az, hogy azon megtermelt energiát, amit a háztartásunkban azonnal nem használunk fel, azt visszatáplálhatjuk a szolgáltató hálózatába, amit az máshol hasznosít. Amikor viszont nem termeltünk elég energiát – például éjjel, vagy egy borongós téli nappalon – akkor a szolgáltatótól vételezhettünk áramot.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan számoljuk el a kettő közötti különbséget. Eddig – a lakosság számára meglehetősen kedvező módon – éves szaldós elszámolásra volt lehetőség. Ez azt jelentette, hogy az áramszolgáltató megnézte mennyit termelt a napelemes rendszerünk az adott évben, valamint mennyit vételeztünk a szolgáltató rendszeréből és csak a kettő közötti differenciát kellett kifizetnünk. Sőt, ha épp többet tápláltunk vissza, mint amennyit vételeztünk, akkor a szolgáltató még nekünk fizette vissza a különbözetet. 

Ez a rendszer változik most és a visszatáplálási korlátozás mellett gyakorlatilag egy új, bruttó elszámolási rendszert vezetnek be.  Ez azt jelenti, hogy az áramszolgáltató teljesen eltérő áron fogja megvásárolni az általunk a hálózatba visszatáplált többletet, mint amennyiért mi vásárolhatunk szükség esetén villamos áramot a szolgáltatótól.  A pontos ár, melyet a szolgáltató fizet a visszatáplált áramért még bizonytalan, de kb. nettó 5 Ft/kWh árral számolhatnak a HMKE tulajdonosok (elosztói körzettől függően). Ezzel párhuzamosan lehetővé teszik, hogy bármely piaci szereplőnek el lehet majd adni a villamos energiát, és a betáplálás után nem számolnak majd fel rendszerhasználati díjat sem.

Mi lesz azokkal, akik 2023. szeptember 7-én éjfélig jelezték HMKE telepítési igényüket (vagy annak bővítését) a szolgáltatójuk felé?

Akik ezen határidőig adták be kérelmüket háztartási napelemrendszer kiépítésére, azok számára is biztosított, hogy 10 évig a szaldós rendszer előnyeivel éljenek (a kötelező, rendszerhasználati díj fizetése mellett) – értelemszerűen az üzembe helyezés dátumától kezdődően. Fontos kitétel, hogy az üzembe helyezésnek 2026. január 1-ig meg kell történnie. A 10 év eltelte után ezek a háztartásások automatikusan átkerülnek az új elszámolási rendszerbe.

Mi lesz azokkal, akiknek már van kész napelemes rendszere és szaldós elszámolásban vannak?

Már meglévő napelemes rendszer esetében az üzembe helyezéstől számított 10 éves időtartamra engedélyezték a szaldós rendszerben való maradást – kötelező, rendszerhasználati díj fizetése mellett. Ennek letelte után szintén az új, bruttó elszámolás szabályai érvényesülnek.