1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha hívnál minket

solar@hrp.hu

Ha írnál nekünk

Új napelemes pályázat indul! Itt vannak a legfontosabb részletek!

- Folyamatban lévő pályázat -

A napelemes rendszerek napjainkban kiemelkedő lehetőségeket kínálnak a fenntartható energiaforrások terén. A napenergia hasznosítása rendkívül környezetbarát, és a napból származó sugárzás átalakításával tiszta elektromos energiát nyerhetünk. A napelemek telepítése háztartásokban jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, csökkentve ezzel a környezeti terhelést és a hagyományos energiaforrások iránti függőséget.

Az állami támogatások pedig tovább ösztönzik a napenergia felhasználását. Az ilyen típusú rendkívül pozitív lehetőségek segítik a lakosságot a beruházási költségek csökkentésében és a napelemes rendszerek elterjedésének elősegítésében, amin hosszú távon az egész társadalom és környezet is nyerhet.

Cikkünk utoljára frissítve: 2024.01.29.

Napenergia Plusz Program - új lakossági napelemes pályázat

Az új lakossági napelemes pályázat teljes leírása 2023. december 4-én megjelent, amely jó rálátást biztosít arra, hogy újabb, hatalmas fellendülés várható a hazai szintéren.

Mire lehet pályázni a Napenergia Plusz Programban?

Az új Napenergia Plusz pályázat 75,8 milliárd forintos keretösszeggel indult el, és azok számára jelenthet majd kiemelkedő lehetőséget, akiknek még nincs semmilyen napelemrendszerük: a pályázat keretén belül napelemrendszerre és hozzá tartozó akkumulátoros tárolóra lehet együttesen pályázni. Az állam a költségek 66%-át vállalja át, azaz gyakorlatilag harmad áron juthatunk korszerű napelemes rendszerhez, ráadásul a termelt áramot is képesek leszünk tárolni. Legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatunk.

Fontos tudni, hogy pályázati feltétel, hogy már az új bruttó elszámolási rendszer szabályai lesznek érvényesek ránk (erről részletesebben cikkünk végén). Érdemes azzal is kalkulálni, hogy a pályázat csak akkor számít majd beadottnak, ha a választott regisztrált kivitelező is feltölti a pályázati portálra az aláírt szerződést, ezért érdemes már előzetesen kivitelező után nézni azok számára, akik szeretnének részt venni a pályázatban.

Mekkora rendszerre lehet majd pályázni?

A legfrissebb információk szerint minimum 4, maximum 5 kWh-s napelem rendszerre és hozzá tartozó, minimum 7,5, maximum 10 kWh-s tárolórendszerre lehet pályázni a Napenergia Plusz Program keretén belül.

Mikor várható a Napenergia Plusz Program indulása?

A pályázatok beadására szolgáló lakossági előregisztrációs felület 2024. január 15-én megnyílt. Az alábbi linken érhető el a felület: https://napenergiaplusz.nffku.hu/

A pályázat várhatóan több mint 15 ezer háztartást segít majd modern, komplett napenergia rendszerhez. Eddig több mint 21 000 előregisztráció történt meg és jó tempóban érkeznek a pályázókhoz az előregisztrációk visszaértesítései. A pályázatok benyújtása is folyamatos.

Mi történik miután beadtam a pályázatomat?

Az előregisztráció után 15 napon belül kerül elbírálásra, hogy megfelelünk-e az alapvető elvárásoknak, elutasításra kerül-e pályázatunk vagy épp hiánypótlásra szólítanak fel, éppen ezért érdemes ezen időszak alatt sűrűn figyelni elektronikus postaládánkat.

Ha az előregisztrációnkat jóváhagyták, utána lehet kivitelezővel kötött szerződést és költségvetési tervet beadni, amely alapján fogják az immár végleges pályázatokat elbírálni. A pályázatoknál a beadási sorrend számítani fog. Régiókbeli sorrenddel ezúttal nem kell számolnunk, egy kalap alá veszik az egész országban beadott kérelmeket.

A beruházás megvalósításának pedig legkésőbbi dátuma a támogatói okirat hatályba lépésétől számított 24 hónap lehet, azaz 2 évünk áll majd rendelkezésre megvalósítani a projektet.

Jó tudni, hogy a kivitelezők beregisztrálása már 2023 decemberében 4-én meg is kezdődött, így időben érdemes elkezdeni a kivitelezők „ajtaján dörömbölni” szabad kapacitások után. Nagykereskedésünk kiterjedt partnerhálózattal rendelkezik, így érdemes lehet felvenni velünk is a kapcsolatot ide kattintva.

Hogyan működik a finanszírozás?

A pályázat beadásakor kétféle pénzügyi teljesítési módszert lehet választani:

  • 1
    A nyertes pályázó kifizeti a kivitelező vállalási árának harmadát és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól (a pályázó pedig a további költségek harmadát szintén kifizeti)

  • 2
    A kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt.

Mindkét verzió esetén a kivitelező az önerőn felüli kivitelezői díjat az államtól kapja.

100-szazalek-vissza-nem-teritendo-napelemes-tamogatas

Milyen feltételei / kizárásai vannak a napelemes pályázatnak?

A Napenergia Plusz Programban való sikeres részvételnek számos szabálya, feltétele van, ami miatt bárki szeretne részt venni benne, javasoljuk, hogy alaposan olvassa el a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ oldalon található pályázati felhívást. Mindazonáltal íme a talán legfontosabb feltételek:

Összegzés

Bár jó pár dologra oda kell figyelni a pályázat benyújtásakor, mégis hatalmas lehetőség ez a pályázat a magyar lakosság számára, hogy korszerű, napelemes rendszerhez és hozzá tartozó energiatároló egységhez jusson.

Cikkünkben igyekeztünk a legfontosabb információkat összegyűjteni, azonban nagyon fontos, hogy a pályázati kiírás minden részletével legyünk tisztában, hiszen egy apró hibán is elcsúszhat támogatás megállapítása.

A hosszútávon stabilan működő, tartós, minőségi napelem-rendszer kialakításához válasszunk megbízható forgalmazót. Ebben segíthet a HRP Solar üzletága, mely kiterjedt partnerhálózatán keresztül akár a tervezésben, kivitelezésben, telepítésben is rendelkezésedre állhat.