1033, Bp. Huszti út 34

Ha felkeresnél minket

+36 1 452 4645

Ha hívnál minket

solar@hrp.hu

Ha írnál nekünk

Intersolar kiállításon jártunk

A HRP Europe Kft. idén is részt vett az Intersolar kiállításon, amit június 14-16 között rendeztek a müncheni Trade Fair Center Messében. Európa legnagyobb napelemes kiállítása remek lehetőség minden, az üzletben szereplő félnek, hogy megmutassa termékeit, és új kapcsolatokat alakítson ki.

Az idei eseményen 2469 kiállító vett részt 57 országból, 180 000 négyzetméteren és 17 kiállítóteremben, valamint egy kültéri területen mutatták be termékeiket és megoldásaikat. Több mint 106000 látogató érkezett 166 országból Münchenbe az eseményre.

A tavalyi kínai lezárások miatt akkor még sokan hiányoztak a kiállítók közül, azonban ennek idén nyoma sem volt, és szinte minden iparági gyártó képviseltette magát. A fő hangsúly idén az energiatároláson és az autótöltőkön volt.

Ami a piaci helyzetet illeti, a kínai panelgyártók elmondása alapján hatalmas raktárkészlettel rendelkeznek, és már az EU-ban is jelentős mennyiséget raktároznak, ami most lejjebb viszi az árakat, de a várakozások szerint az árcsökkenés csak időleges.

A várakozások szerint a napelem árak körülbelül 2-3 hónapig fognak stagnálni, majd egy általános drágulás várható. Ráadásul a globális piaci kilátások azt mutatják, hogy az európai piac óriási ütemben növekszik – még gyorsabban is, mint a világ legtöbb regionális piaca.

A kiállítás külön hangsúlyt fektetett az energiatárolási rendszerek bemutatására, amelyek elengedhetetlenek a megbízható és stabil, folyamatosan működő megújuló energiaellátáshoz. Az elektromobilitás és töltőinfrastruktúra fontossága kiemelkedő, és most lehetőség nyílt a legújabb fejlesztések és innovációk megismerésére.

A kiállítás egyik fókusza a fenntartható mobilitás előmozdítása és az energiaipar átalakításának bemutatása volt. Az energiapiac és a mobilitás világa is alapvető változáson megy keresztül, legyen szó áramról, hőről vagy közlekedésről – az éjjel-nappal fenntartható energiatermelés iránti igény egyre nő.

Magyarországon sorra jelentik be az akkumulátorgyártó-kapacitások kiépítését. Ezek a gyártók egyelőre autókhoz való akkumulátorokat gyártanak Magyarországon, de tervezik bővíteni portfóliójukat napelemekhez tartozó energiatárolók gyártásával is. A BYD körül tolongtak az érdeklődők, mivel elsősorban elektromos autóiról ismert, amelyek iránt idén különösen nagy volt az érdeklődés.

A flották töltési megoldásait és az olcsó megújuló energiatermelést és a fenntartható mobilitást ötvöző intelligens megoldásokat a szabadtéri területen, például a PV parkolóban mutatták be. Emellett, annak érdekében, hogy a kiállítás látogatóinak az elektromobilitás teljes élményét kínálhassák, még több tesztvezetési lehetőséget is kínáltak. A HRP Europe Kft. felvette a kapcsolatot több potenciális gyártóval is a partnerség kialakítására.

A biztonságos és stabil, 24 órás megújuló energiaellátás egyik kulcsa az akkumulátoros tárolás, mert ez rugalmasságot tud biztosítani az elektromos hálózatban. A konferenciák magas színvonalú programmal kezdődtek, majd a vállalatok bemutatták új energiatermelési és mobilitási megoldásaikat. A fókusz, ahogy említettük, a villamosenergia-, hő- és közlekedési szektorok intelligens összekapcsolására helyeződött, például a fotovoltaika, a tárolás és az elektromobilitás lehetséges kombinációinak és integrációjának tekintetében egyetlen okos energiahálózatba.

A jövő villamosenergia-hálózatának digitálisnak, rugalmasnak, intelligensnek és integráltnak kell lennie, ha garantálni kívánja a megbízható megújuló energiaellátást éjjel-nappal. A szén-dioxid-mentes energiaforrások termelésének és az óránkénti fogyasztásnak megfelelő, ellenőrizhető rendszer felé való elmozdulás segíthet felgyorsítani a hálózat szén-dioxid-mentesítését, csökkenteni a költségeket, növelni a szén-dioxid-jelentések pontosságát és megkönnyíteni a rendszer rugalmasságát.

A villamosenergia-hálózat intelligens hálózattá váló korszerűsítése, a termelőfelhasználók, az e-mobilitás és a hőenergia-koncepciók integrálása egy holisztikus, megújuló energiarendszerbe, valamint a megújuló energiaforrások hatékony, éjjel-nappali felhasználása a hosszú távú célkitűzés.

A HRP Europe Kft. az MNNSZ és több magyar partner mellett több nemzetközi szövetségessel és partnerrel is találkozott, illetve több potenciális együttműködésről tárgyalt. A Risen, akiknek oldalán egyedüli magyar disztribútorként szerepel a HRP Europe Kft., és a DAH Solar már jelenleg is partner, akik további támogatásukról biztosítottak minket. Utóbbi ígéretet tett olyan tartószerkezet gyártására a számunkra, ami megkönnyítené a telepítést, ezáltal nem csak a végfelhasználóknak, hanem a telepítőknek is vonzó lehet.

Az európai piac óriási léptékkel növekedik, és ez a kiállításon is jól tükröződött. Az eddigi legtöbb kiállító és látogató rengeteg új technológiai innovációval ismerkedhetett meg, és az olyan forgalmazók, mint a HRP Europe Kft. számos új partneri, szövetséges kapcsolatot építhettek ki, egy későbbi, virágzó kapcsolat reményében.